Miluju indickou kuchyni a ayurvédské principy vaření.
🥘 Praktikuji je již řadu let a spousta indických receptů v mé kuchyni naprosto zdomácněla.
🥘 Na tomto kurzu s vámi posdílím všechny mé osvědčené recepty a vychytávky.
🥘 Jsou to sice indické recepty, ale převážně z českých surovin.
🥘 Vysvětlíme si práci s kořením při vaření pokrmů, tak práci s kořením jako lékem – pro posílení vaší imunity a zdraví.
🥘 Naučím Vás léčivé účinky jednotlivých koření a míchat kořenící směsi.
🥘 Naučím vás základní principy kombinací surovin, předám vám osvědčené postupy a tipy, jak doma vykouzlit chutná a zdravá, Indií laděná jídla.
Troška zamyšlení o tom, co je kuchyně indická a ájurvédská
Indická kuchyně automaticky neznamená kuchyně ájurvédská.
Dnešní indická kuchyně ztratila hodně na své "zdravosti" a v mnohém od kuchyně ájurvédské liší. Je na ní vidět silný vliv západu, používají hodně tuku, bílého cukru, často jedí pozdě večer opulentní večeře.
Nicméně stále je to kuchyně mnohem “zdravější” ve srovnání s naší evropskou, protože vychází z vařených obilovin, luštěnin a zeleniny a není postavená na tak velkém množství masa a bílé mouky, jako naše kuchyně česká.
Ájurvédská kuchyně je o celkové úpravě životního stylu a přístupu k jídlu. O poznání jedinečnosti svého těla a toho, co přirozeně potřebuje do svého systému dodávat a co mu v přílišném množství škodí.
Příprava jídel je postavená na kvalitním tuku, koření, vařených obilovinách, luštěninách a zelenině.
Koření je krom obecných receptur individuálně voleno dle konstituce člověka. Považuje se zde za lék a jeho aplikace může být konkrétně cílená na vyrovnání nerovnovážného stavu daného jedince.
Na tomto víkendovém kurzu se dotkneme i základů ájurvédského náhledu na konstituce Váta, Pitta a Kapha, které hrají klíčovou roli v pochopení toho, co jsem za typ, proč se moje tělo projevuje, tak jak se projevuje, proč mám takové a makové tendence, proč mě trápí určité bolístky a neduhy a jak se jich přirozeně, bez léků zbavit.
Díky tomuto pochopení lze jednoduše zjistit, jakým směrem změnit svůj jídelníček, abych si přestala ubližovat. Jaké suroviny, chutě, úpravy a typy jídel jsou pro mě nejvhodnější, abych tělu dodávala vše potřebné a podporovala tak jeho vitalitu a udržovala se v rovnováze a dobrém zdraví.
Nicméně toto je trošku "vyšší dívčí" a není to podstatou tohoto kurzu. Pokud vás však otázka konstitucí a toho, jaký jste typ, co vašemu tělu prospívá a co naopak škodí, zajímá více, doporučuji víkendový kurz Poznej sám sebe podle ájurvédy, kde se těmto tématům věnujeme do hloubky.
Na tomto kurzu Indické kuchyně budeme hlavně vařit!
- Ukážeme si různé pokrmy, od těch jednoduchých ájurvédských, které jsou vhodné pro každý den.
- Až po ty "speciální" indické, kořeněné a speciálně vychucené – pro speciální příležitosti.
- Ukážu Vám, jak jednoduše upravovat zeleninu, abyste si jí mohli chutně a rychle vařit každý den.
- Ukáži vám práci s luštěninami, jak je vhodně a nenápadně zařazovat do běžných pokrmů dne.
- Naučím Vás dělat domácí čerstvý sýr panýr (protože není nic jednoduššího a chutnějšího než čerstvý domácí sýr 😋)
- Naučím Vás spoustu ájurvédských "léků", kterými zachráníte nevítané neduhy.
- Naučím Vás pracovat s koření a připravovat si vlastní kořenící směsi, zpracovávat si doma koření, aby bylo co nejčerstvější.
- Naučím Vás léčivé vlastnosti koření a jejich použití pro léčení běžných neduhů.
- Uděláme si spolu čapátí.
Děkuji Ti Káťo za Tvojí srdečnost, lidskost a nadšení.
Naučila jsem se přemýšlet o jídle, o tom, co jím a jak, o tom, jak si uspořádat režim v jídle i životě, cvičení, jak si vážit sama sebe, mít se ráda, pečovat o sebe ...
EVA HORTOVÁ
Milá Kačenko,
kurz předčil moje očekávání.
Odnesla jsem si spoustu inspirace, poznání, skvělých receptů na zdravá chutná jídla, pochopení různých souvislostí (panečku, těch aha momentů, proč se mi dějí některé věci). A nebylo to jen o vaření a stravování, ale o celé řadě aspektů, které když změníme, může se naše zdraví a život zkvalitňovat.
Miluji a obdivuji Katčin přirozený projev i způsob, jakým předává své letité zkušenosti, často na svém vlastním příkladu.
KÁŤA ŘEZNÍKOVÁ
Tvoje výuka Káťo a to, že vše bereš se zdravým selským rozumem a neděláš dogmata je skvělý.
Naučila jsem se to základní z ájurvédy, pronikla do některých jejích souvislostí, které mě přijdou obrovsky užitečné do života.
Nové recepty, nové tipy do výbavy kuchyně, tipy na koření, kosmetiku... Uvědomila jsem si pro sebe pár opravdu důležitých věcí ...
Tvůj kurz předčil má očekávání. Moc se mi tady líbilo!
VERČA
Velmi se mi líbil Tvůj rozumný a příjemný přístup a to, že i velmi složité věci dokážeš vysvětlit uchopitelně a prakticky.
Jsme z Tvého kurzu velmi spokojený, získal jsem obrovské množství informací o ájurvédě a naučil jsem se konečně používat koření a nové suroviny v kuchyni.
Jsem odhodlaný na sobě začít pracovat a moji tři kamarádi mají o tento kurz příští rok velký zájem :)
JONÁŠ HORT
Termín:
8. – 9. března 2025
Prostor v Ráji v Klokočí 49, Český ráj
- Sobota: 10.00 – 17.30 hodin
- Neděle: 8.30 – 14.00 hodin
Cena: 3.800,- Kč
Zaplacením zálohy 1.200,- Kč si rezervujete své místo na kurzu. Doplatek 2.600,- Kč od Vás vyberu na místě, buď v hotovosti, nebo QR platbou.
V ceně kurzu je stravování po celou dobu trvání kurzu a tištěná skripta s recepty a teorií.
Ubytování je možné v místě konání kurzu za 200,- Kč / noc ve vlastním spacáku na matracích v meditační místnosti.
Přihlásit se:
Pokud je obsazeno, máš zájem o místo náhradníka nebo o nový termín, vyplň formulář, budu Tě kontaktovat.