BATÁTOVÁ BUCHTA S CHIA SEMÍNKY
Batátová s chia je vynikající šťavnatá bezlepková buchta z několika jednoduchých surovin.
SUROVINY NA PLECH 35X25 CM:
- 2 větší batáty
- 2 hrnky sušených meruněk (nesířených)
- 200 g kukuřičné mouky
- 250 ml kokosového mléka (buď z plechovky či ze sušeného, kdy na 2 PL prášku dáme 250 ml vody)
- 1/2 hrnku oleje (např. ghí, nebo slunečnicový či řepkový)
- 1/2 hrnku sekaných mandlí
- 3 PL chia
- 1 ČL soli
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Připravíme si batátové pyré: Batáty oloupeme a povaříme do změknutí v mírně osolené vodě či na páře, poté je slijeme, necháme zchladit, rozmačkáme na kaši
- 2 hrnky meruněk namočíme do vody na cca 1 hod (nebo přes noc), přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme. Pokud nemáte čas je máčet, tak je nasekejte na malé kousky a přidejte do těsta, které pokud bude moc suché případně doplňte trochou vody.
- Do těsta vlijeme mokré ingredience: 250 ml kokosového mléka a 1/2 hrnku oleje a vmícháme suché ingredience: 200 g kukuřičné mouky, 1/2 hrnku sekaných mandlí, 1 ČL soli a 3 PL chia
- Důkladně promícháme a necháme alespoň 5 min stát (ať se chia nasajou)
- Nalijeme na vymazaný plech (kokosákem)
- Pečeme 45 min na 180°C
Tato buchta se mi osvědčila i jako "naslano" příloha k bramborovo-zeninovému pyré. Není v ní žádný cukr a s její sladkostí si můžete pohrát skrz množství přidaných sušených meruněk (či jiného sušeného ovoce). Lehká a přirozená sladká chuť krásně doplňuje slané přílohy se salátem.
Ale to je jen tip :) Buchtu si užijte takovou jaká je ve svém sladkém nastavení a klidně si ji ozdobte banánem a polijte čokoládou, jako to udělal můj kamarád Jiřík na fotce :)