BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
Vynikající šťavnaté sušenky pro každodenní příležitost, ale i jako vánoční cukroví. Vytvoříte je prakticky z čehokoli, osladíte sušeným ovocem a z oříšek a semínků přidáte "co dům dal".
Sonje děkuji za fotku k receptu a vychytávky v postupu!
Doporučuji vyzkoušet!
SUROVINY:
- 200 ml vody
- 50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek)
- 40 g sirupu (např. rýžový nebo čekankový)
- 100 g sušených datlí či rozinek, či směs (nakrájených na malé kousky)
- 40 g loupaných mandlí (posekaných na kousky)
- 60 g slunečnicových semínek
- 1 lžíce mletého lněného semínka (nemusí být, výživově je to ale lepší :)
- volitelně můžete přidat mleté koření: skořice, kardamom, hřebíček, ...
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Uvaříme hodně hustou kaši z vody, sirupu a rýžové mouky.
- Nasekáme si najemno suché plody.
- Do vychladlé kaše (je velice důležité ji nechat vychladnout!) vmícháme nasekané datle, mandle, opražená slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka a koření. Koření zlepší stravitelnost a obohatí chuť.
Tipy a triky:
- ! Kaši (těsto) necháme zcela vychladnout! To je velice důležité, jinak se marokánky roztečou!
- Abychom se vyvarovali monotóně sladké chuti, nebojte se do směsi přidat kyselejší ovoce jako sušené brusinky, švestky, meruňky. Sladit můžete čekankovým sirupem pro jeho nízký glykemický index.
- Pro jemnější konzistenci oříšky i ovoce pokrájejte najemno.
- Tvoříme malé kuličky, které mokrýma rukama mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme.
- Po vystydnutí jsou placičky chutnější a lépe se s nimi manipuluje, tak chvíli vyčkejte :)
- A pro ty, kdo opravdu chtějí, můžete marokánky namáčet v hořké čokoládě :)