BRAMBOROVÉ HALUŠKY MÁSLEM MAŠTĚNÉ
U nás se jim říká halušky, jinde zase sejkory :) Na oslavu Slunovratu jsme šli na muziku a já se jich tam nemohla dojíst. "Tajný" recept se mi od žen u plotny podařilo vyzvědět, takže sdílím i s vámi. Je opravdu jednoduchý.
Doma jsem je hned druhý den vyzkoušela v rychlé verzi mixér-palačinkovač a dopadlo to na výbornou.
SUROVINY NA CCA 30 HALUŠEK:
- 1 kg brambor
- 2 PL hladké mouky (špaldové celozrnné nebo pohankové)
- 2 PL kvalitního olivového oleje
- 2 vajíčka
- 1 ČL soli
- volitelně majoránku a česnek
- na potírání plátu kousek špeku, ghí, nebo olej
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Brambory je třeba nastrouhat na tom nejmenším struhadle, ať je těsto co nejhladší. Proto jsem zvolila variantu hodit je do mixéru :) Funguje to a je to super rychlé, výkonný mixér umixuje v mžiku skvělé těsto. Nemusíte se trápit se struhadlem, ani jiným přístrojem na krouhání!
- Do rozmixovaných brambor vmícháme vajíčka, sůl, olivový olej a mouku. Pokud pustí hodně vody, tak je ještě před tím slijeme.
- Všechny ingredience pořádně rozmícháme a připravíme na smažení.
- Tradičně se halušky (či sejkory) smaží na velkém kovovém plátu či klasických plotýnkách potřených kusem špeku. Já zvolila smažení na palačinkovači a skvěle to fungovalo. Smaží se více méně nasucho, pokud nemáte špek, tak stačí pánev či plát potřít pouze v oleji či ghí navlhčeným ubrouskem.
- Co lžíce, to jedna placička. Je třeba těsto roztáhnout do co nejslabší vrstvičky. Také jsem zkusila velkou placku přes celý plát a fungovalo to.
- Když jsou sejkory z obou stran opečené, stačí potřít rozpuštěným máslem a servírovat.