BRAMBOROVO-DÝŇOVÉ KARÍ S ČERVENOU ČOČKOU

bezlepek hlavní jídla luštěniny recepty
Vynikající a jednoduché karí, které baští s chutí celá rodina.
 
 
 

SUROVINY NA 5-6 PORCÍ:

  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm jemně nastrouhaného zázvoru
  • 2 PL ghí
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 250 ml kokosového mléka
  • 300 ml červené čočky
  • cca 400 ml vody
  • 700 g zeleniny (v tomto receptu brambor a dýně hokkaido)
  • KOŘENÍ: 2 ČL mletého koriandru, 1 ČL mletého římského kmínu, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL melté skořice, 1/2 ČL mletého červeného chilli, 1 ČL garam masaly

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Připravíme si koření, ať ho máme po ruce. Můžeme si ho již nasypat do jedné mističky.
  2. Oloupanou cibuli pokrájíme najemno, prolisujeme si česnek a nastrouháme zázvor. Brambory a dýni si pokrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozpustíme ghí a orestujeme na něm cibuli, po chvíli přidáme česnek a zázvor a nakonec všechno koření a ještě minutku restujeme, ať se koření spojí s ghí.
  4. Poté do hrnce vložíme pokrájenou zeleninu, červenou čočku, rajčata, kokosové mléko, vodu či vývar, osolíme a na mírném plameni prováříme cca 25 min.
  5. Podáváme s rýží basmati či čapátí. Talíř si ale můžete po indicku doplnit i zeleninovou rajtou, zeleninovým subdží, mátovým čatní ... jako na obrázku :)