BRAMBOROVO-ZELENINOVÁ PYRÉ
Jakože brambory dobrý, ale trošku to s nima přeháníme. Brambory obsahují alkaloid solanin, který představuje pro tělo zátěž a jelikož jíme brambor moc (je to přeci jenom ideální příloha k masu a masa jíme ještě víc), tak bychom je měli na talíři krotit. Já říkám: Jezte brambor tolik, jako jiné zeleniny. A kolik sníte ve srovnání s nimi třeba mrkve nebo květáku? Proto jsou tato bramborovo-zeleninová pyré naprosto výborná, protože "jíme naše oblíbené brambory", ale přitom je ředíme další zeleninou, které není nikdy dost. A navíc, děti je milují!
SUROVINY NA 4 PORCE:
- 250 g brambor
- 250 g zeleniny dle výběru a sezóny (vhodné jsou cukety, patizony, dýně, květák, mrkev, celer či petržel)
- 1 ČL kmínu
- 1 ČL sůl
- hrst či dvě zelené natě (bazalka / petrželka / jarní cibulka / libeček / kopr / koriandr ...)
- česnek (volitelně)
- umeocet (pokud třeba dosolit)
POSTUP PŘÍPRAVY:
Brambory oloupeme, zeleninu očistíme a pokrájíme. Vaříme společně v osolené a okmínované vodě do změknutí. Slijeme vodu, přidáme trochu ghí či olivového oleje a rostlinné smetany. Rozšťoucháme do požadované konzistence (pokud chcete mít pyré řidší, přidejte trochu horké vody či jí tolik nevylévejte při slévání).Nakonec vnícháme posekanou zelenou nať (od bazalky po libeček cokoli) a milovníci česneku si přistrouhají na jemno pár stroužků. Pokud potřebujeme dosolit, použijeme umeocet.Servírujte např. s osmaženou hlívou na cibulce, což je k pyré vynikající kombinace :)