CELOZRNNÝ ŠTRŮDL
Jablíčka padají ze stromů a toto štrůdlové těsto je tak jednoduché a skvěle funguje, že si ho prostě zamilujete!
SUROVINY NA 2 POŘÁDNÉ NOHY:
- 450 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté (3 hrnky) anebo půl napůl celozrnná a bílá mouka
- 1/2 hrnku kvalitního oleje (např. slunečnicový dezodorizovaný / řepkový) anebo 3 PL ghí či kokosového tuku (Za mě je ale ghíčko stejně nejlepší :)
- cca 3/4 hrnku vody, ale vždy poměr upravte, hodně záleží na nasákavosti mouky, měli byste získat vláčné nelepivé těsto
- 1 PL jablečného octa (těsto je pak vláčnější a pevnější)
- špetka soli
NÁPLŇ:
- 8 středních jablek (popř. hrušek, švestek či jiného ovoce)
- 2 hrstě hrozinek / sušených meruněk
- 1 hrst vlašských ořechů
- mletá skořice
- volitelně sladidlo – datlový sirup / třtinový cukr / ječný slad / rýžový sirup. Já osobně nedoslazuji, protože jablíčka a hrozinky zcela stačí.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Těsto si připravíme tak, že smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme těsto, které je vláčné a dobře se s ním pracuje. Pokud je příliš tuhé a suché, přidáme trochu vody, pokud mokré, přidáme mouku. Těsto dáme na chvíli odležet do lednice a připravíme si náplň.Náplň: Jablka nastouháme nahrubo i se slupkou, hrozinky či jiné sušené ovoce spaříme vodou, promícháme se skořicí a pokud je třeba přisladit, zvolíme vhodné sladidlo a jemně přisladíme.Těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme v obdélník, naplníme náplní a zamotáme. Opatrně přendáme na plech na pečící papír a pečeme cca 30 minut na 180 °C.Jadřince a slupky z jablíček ze strouhání povaříme ve vodě s celou skořicí a semeny fenyklu a získáme skvělý jablečný čaj.