CIZRNOVÁ MASALA
Jednoduchý luštěninový pokrm z cizrny.
SUROVINY NA 4 PORCE:
- 200 g cizrny
- 2 PL ghí
- 3 cibule (červené nebo bílé)
- 2 ČL kořenící směsi Chana masala, kterou buď koupíte nebo si jí sami namícháte viz recept
- 1/2 ČL soli
- 3 rajčata bez slupky / loupaná rajčata v plechovce
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Cizrnu namočíme ideálně přes noc, vodu slijeme a cizrnu propláchneme.
- V hrnci rozpálíme ghí, přidáme najemno posekanou cibulku, poté koření, krátce promícháme, přidáme cizrnu, oloupaná a posekaná rajčata a necháme povařit 5 min.
- Poté přidáme 800 ml vody a necháme vařit cca 40 min, do změknutí cizrny. Velmi vhodné je tento pokrm připravovat v tlakovém hrnci (cizrna je dřív uvařená a měkčí).
- Nakonec směs osolíme a necháme ještě 5 min provařit.
- Servírujeme s rýží basmati, posypané čerstvým koriandrem.
- Domácí směs koření masala si jednoduše připravíte z dobře dostupných koření: koriandr, římský kmín, kmín luční, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek a muškátový květ, červené chilli, sušený zázvor, černý pepř, černá sůl. Množství chilli, tedy pálivost směsi si určíte sami. Koření je nejjednodušší rozmixovat v elektrickém kafemlýnku.