CUKETOVÝ KIŠ
Rychlý chutný letní recept, který při záplavě cuket můžete dělat každý den a jen si ho ladit dle svých chuťových preferencí.
SUROVINY NA 2 KIŠE NA KOLÁČOVOU FORMU O Ø 32 CM:
- 550 g mouky (osvědčila se mi hladká špaldová, žitná, či jejich směs půl napůl)
- 1 dcl oleje
- 1 dcl vody
- 1 ČL soli
- 1 PL prdopeče (vinný kámen / prášek do pečiva bez fosfátů)
- 1 ČL provensálského koření
- 2 stroužky česneku
SUROVINY NA NÁPLŇ:
Náplň je vesměs volitelná dle toho, co dům dal, co máte rádi a na to zrovna máte chuť. U mě právě byla spousta cuket ze zahrády a různé sýry z kurzu zpracování kravského mléka, kde jsem se byla vzdělávat, takže to bylo jasné, ale pokud se rozhodnete do rajčatové variace ala pitta, či do náplně osmahnete hlívu s bulvou fenyklu a jen trochu zalijete rostlinnou smetanou, to nechám na vás :)- 2 střední cukety
- zakysaná smetana / smetana ke šlehání / veganská rýžová či ovesná smetana
- olivový olej / ghí
- různé druhy sýra (mozarella / eidam / veganský sýr)
- hrst bazalky či jiných zelených bylinek (tymián, libeček, majoránka, ....)
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Suroviny na těsto smícháme a uhněteme vláčné těsto, které můžeme dát na chvíli odpočinout do ledničky (líp se s ním pak pracuje)
- připravíme si zeleninu a suroviny do náplně (cuketu jsem nastrouhala škrabkou na brambory)
- vymažeme koláčovou formu ghí či olejem
- těsto rovnoměrně vymačkáme do formy (není třeba válet) a uděláme trochu silnější vyvýšené okraje
- naplníme náplní, zalijeme trochou smetany, poklademe sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby
- pečeme na 180°C cca 30-40 min