INDICKÁ RAJSKÁ OMÁČKA S TOFU
Rajská omáčka s indickým kořením je příjemným zpestřením tohoto klasického klišé jídla. Když nestíháme či nemáme inspiraci, často saháme po těstovinách a rajské omáčce.
Tímto "upgradem" tento pokrm posunete o kus dál a skvěle si na něm pochutnáte. Koření posiluje trávení, obohatí chuťovou škálu a ještě posiluje imunitu.
SUROVINY PRO 4 PORCE:
- 2 cibule
- 1 tofu bílé (Country life)
- 1 rajský protlak (200g ve skle z Lidlu za mě nejlepší)
- 1 plechovka loupaných rajčat (400g)
- 1 ČL černé hořčičné semínko
- 1 ČL římský kmín celý
- 1 svitek skořice celé
- 1/2 ČL fenyklové semínko
- 1/3 ČL chilli (mírně pálivé, množství upravte dle svých chuťových preferencí a pálivosti chilli)
- 1/2 ČL kurkuma
- 1/3 ČL červená paprika sladká
- špetka černého mletého pepře
- 1 ČL tymián
- 250 g celozrnné špagety
- sůl
- ghí / olej
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Na ghí či oleji přepustíme celé koření: nejprve dáme semínka černé hořčice, necháme je chvíli prohřát, poté přidáme římský kmín, svitek skořice, semínka fenyklu a chilli (pokud není namleté na prášek) a necháme krátce provonět (pozor, aby se koření a tuk nepřepálili!)
- na koření přidáme pokrájenou cibulku a smažíme do sklovata
- Mezitím si nastrouháme nahrubo tofu, přidáme ho na cibulku a krátce zasmahneme
- Na tofu s cibulkou přidáme mleté koření: kurkumu, sladkou papriku a případně chilli a krátce promícháme
- Přidáme loupaná rajčata z plechovky a rajský protlak, dolijeme trochou vody, posypeme tymiánem, dosolíme, přikryjeme a necháme 10 min provařit.
- Servírujeme s rozličnou škálou těstovin dle vašeho výběru.
Tento recept opět ukazuje jednoduchý ájurvédský přístup k přípravě jídel, kdy koření je nedílnou součástí pokrmů. V zimě koření "zahřívá", pomáhá posilovat naše trávení a doplňovat náš imunitní systém o přírodní antibiotika.