KRŮTÍ KARÍ S MRKVÍ A CUKETOU
Občas vařím i s masem. A krůtí či králičí maso patří mezi mé nejoblíbenější. Je totiž mnohem kvalitnější než kuřecí a není tak pitta provokující jako hovězí či zvěřina. Do tohoto receptu se vedle koření zlepšující stravitelnost vejde ještě spousta zeleniny. A to se počítá!
Ingredience pro 4-6 osob aneb velký hrnec karí :)
- 200 g mrkve (2 velké mrkve)
- 400 g cukety (1 kus cukety)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 250 g krůtího masa
- 400 ml kokosového mléka
- 2 PL ghí
- 1,5 ČL směsi na kari
- sůl, olivový olej, černý pepř mletý
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Krůtí maso (nejraději používám krůtí stehna, protože jsou šťavnatá ve srovnání s prsama) pokrájíme na kostičky, prosolíme, opepříme, zalijeme trochou olivového oleje a necháme chvíli odstát (klidně přes noc).
- Poté maso zprudka orestujeme a necháme pořádně prosmahnout. Jakmile je dobře propečené, přidáme k němu na kostičky pokrájenou cuketu a jen krátce promícháme a vypneme. Cuketu není nutné smažit, chceme ji totiž křupavou. Už jen tím, že bude s masem na horké pánvi a poté ji vložíme do horké omáčky je naprosto dostačující.
- Česnek a zázvor pomixujeme na jemnou pastu (já, jelikož je toho na mixování malé množství, používám elektrický kafemlýnek).
- Vedle si v hrnci na ghí osmahneme najemno pokrájenou cibuli, na nudličky pokrájenou mrkev, krátce zasmahneme a poté přidáme kari koření. Chvilku restujeme, ať se koření promíchá s tukem a poté přidáme pastu z česneku a zázvoru a řádně promícháme. Směs necháme krátce podusit.
- Poté směs podlijeme kokosovým mlékem a trochou vody a vaříme do změknutí mrkve.
- Nakonec vložíme z pánve osmažené krůtí maso a cuketu, necháme krátce provařit a dochutíme černou solí dle potřeby.
Zeleninové obměny v tomto receptu jsou samozřejmě neomezené. Ráda používám kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), ale také dýni či květák. V létě převládají cukety, patizony a bulvy, jako např. fenykl.
Karí nejraději servíruji s jasmínovou či rýží basmati. Vynikající jako příloha jsou i placky čapátí.