O chlorofylu a listové zelenině

chlorofyl inspirace

 

Co je to chlorofyl a kde ho najdeme?


Chlorofyl je pigment nacházející se ve všech zelených částech rostlin, který umožňuje fotosyntézu – proces, při němž rostliny přeměňují světlo na energii. Velkou spoustu ho nalezneme v zelených listových zeleninách jako jsou saláty, špenát, petržel, celerové listy, kadeřávek, mangold, rukola a řada dalších. 

 

Prospěšné účinky chlorofylu na zdraví


Detoxikace a očista těla

Chlorofyl napomáhá detoxikaci těla tím, že váže toxiny a těžké kovy v těle a umožňuje tak jejich odstranění ze systému. Vděčíme mu za pomoc při okysličování a čištění krve. Jeho struktura totiž velmi připomíná hemoglobin, důležitou složku krve.

Zajímavé je, jak je molekula hemoglobinu blízce podobná molekule chlorofylu, akorát namísto železa je u chlorofylu vázaný hořčík.

Obr. zdroj Wikipedie

Podpora trávicího systému

Chlorofyl podporuje zdravé trávicí funkce tím, že stimuluje peristaltiku a pomáhá udržet zdravou mikroflóru ve střevech.

Antioxidantní účinky

Chlorofyl je silný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům a může pomoci snížit riziko některých chronických onemocnění, včetně rakoviny.

Zdravá kůže

Díky svým protizánětlivým a antiseptickým vlastnostem může chlorofyl přispět k zdravější a čistší pleti. Je užitečný v boji proti akné a dalším kožním problémům.

 

Nejlepším a nejpřirozenějším zdrojem chlorofylu pro nás je listová zelenina!

Listová zelenina obsahuje vedle chlorofylu i řadu důležitých živin, jako jsou vitaminy (A, B, C), minerály (hořčík, draslík, železo) a vlákninu. Je nízkokalorická a může být skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží udržet zdravou váhu nebo zhubnout. 

Máme k dispozici řadu druhů od těch běžně pěstovaných druhů jako jsou saláty, kadeřávek, špenát, mangold, petrželka, řapíkatý celer, kopr, pažitka, jarní cibulka, polníček a všechny košťáloviny (brokolice, růžičková kapusta, kapusta, aj.)

Po ty méně známé: bohyška, barborka žíhaná, šrucha zelná, lebeda, ...

A divoké druhy: medvědí česnek, pampeliška, bršlice kozí noha, česnáček, ...

 


Chlorofyl si nepotřebujeme ve výživě doplňovat ve formě sušených tablet chlorely či instantního prášku ze zeleného ječmene. Naším cílem je přijímat potraviny v co nejpřirozenější a nejméně rafinované podobě, protože to napomáhá jejich dobré stravitelnosti. Vysušené výrobky zvyšují Vátu a s jejich rafinovaným zpracováním si ne každý trávicí systém umí poradit. Není nad to konzumovat čerstvou zeleninu právě utrženou na zahrádce. Pokud však není možnost, dá se zajít do obchodu, kde je dnes nabídka naprosto dostačující.


 

Listová zelenina pohledem ájurvédy

Jak říká velký známý ájurvédský učitel Vasant Lad "Bitter is better", "Hořké je lepší".

Právě bohaté spektrum listové zeleniny je pro nás nejlepším způsobem, jak příjemně konzumovat hořkou chuť. Představuje nepřeberné množství druhů zeleniny, které nám přináší lehkou kvalitu, určitou ostrost a velké množství vitamínů a minerálů. Zároveň jsou to pro nás léky pro játra a imunitní systém, vyživují naši pokožku, oči a sliznice a podporují vylučování.

Ve výživě jsou vynikající pro vyvážení těžkých jídel. Na jaře jsou v jídelníčku ideální pro odlehčení, nabuzení a detoxikaci těla. Objemově nás listová zelenina umí skvěle zasytit a přitom nepřidá kalorie, což je ideální pro konstituci kapha. Její hořká chuť krásně pomáhá pittovým konstitucím zchladit a stáhnout nesnesitelnou horkost léta. Váty by však s velkými objemy syrové listové zeleniny měly být velmi opatrné, vhodné pro ně budou v malém množství zejména pikantní druhy jako rukola či hořčice. Omezovat se však vůbec nemusí v konzumaci listové zeleniny tepelně upravené s použitím specificky zvoleného koření.

Řada druhů listové zeleniny má ostrou vipáku (což je účinek potraviny na celé tělo po několika hodinách od její konzumace). Jak již bylo zmíněno, velmi ostré jsou např. rukola, listy hořčice, libeček, medvědí česnek či potočnice. Z toho důvodu je vhodné přípravu vyjmenovaných druhů obohatit o větší množství ochlazujícího mletého koriandru či jeho čerstvých listů. 


Pokud Vás téma listové zeleniny zaujalo, v příštím článku se jejím vlastnostem budeme věnovat podrobněji a poradím Vám, jak ji chutně zpracovávat. Těšit se můžete na aktuální recepty, které budete určitě chtít hned vyzkoušet. 

Jestli nechcete čekat na další článek, přečíst si více do hloubky ájurvédský náhled na výživu letních potravin a dostat řadu letních receptů přímo do Vašeho mobilu či počítače, je tu pro Vás online kurz VÝŽIVA V LÉTĚ, kde získáte spoustu inspirace a informací o tom, jak o sebe a své trávení v létě pečovat. 

🌸 Kateřina