POLÉVKA Z LOUPANÉHO MUNGDÁLU SE ZELENINOU
Únava, déšť, doma prázdná lednička, nechce se na nákup, ani vařit. Máte to taky někdy tak?Nicméně oběd je nutnost a polévka je grunt! A tahle mungová polévka je takřka bez práce.
Možná neznáte půlený mungdal. Já používám jak celý neloupaný, žlutý loupaný a tento pololoupaný. Mungo je úžasná surovina, je velmi výživná, zdravá, jednoduchá, rychle uvařená.
Půlený mungdal mívám doma vždycky v záloze (ostatně i ten loupaný i celý:). Kupuji ho pákystánsko-indickém obchůdku Shalamar v Lipanské v Praze. Pak už stačí jen jedna cibule, troška mrkve, ghí a koření (to se doma vždycky najde) a je uvařeno .
SUROVINY NA HRNEC (4 L) POLÉVKY:
- 1 PL ghí
- 1 ČL černého hořčičného semínka
- 1 PL mleté směsi římského kmínu a koriandru (připravte si klidně do zásoby)
- 1 cibule
- 3 mrkve
- hrnek půleného mungdálu
- voda
- sůl
- na dochucení černá sůl a šťáva z limetky či citrónu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Na ghí přesmahneme semínka černé hořčice, počkáme až začnou praskat. Poté přidáme pokrájenou cibuli a mrkev, prosmahneme, osolíme, přidáme mletý římský kmín a koriandr (tuto směs mám moc ráda a často ji používám, proto ji mám už namletou ve sklenici předem), hrnek půleného mungdalu, vodu, přikryjeme a vaříme do změknutí.
Na talíři můžeme vedle jiných dochucovadel použít např. černou sůl a šťávu z limetky a posypat zelenou natí (např. koriandrem). Moje oblíbená kombinace .)
Tyto líné polévky miluju a poměrně často je i vařím. Zelenina je pokrájená za minutku a pak už se to jen všechno samo vaří v kastrólu. Podívejte se i na jiné recepty, např. Letní polévku z rajčat, mrkve a mungdálu, kde jsem použila mungo zcela loupané, úplně bez slupky. Proto má krásnou žlutou barvu. V tomto receptu je použitý mungdál polovičně loupaný. Ten žlutý je nejlépe stravitelný a nejméně z celé škály mungo možností nadýmá (a to mungo, pokud je vařené, nadýmá opravdu jen minimálně, zejména pokud je upravené s kořením, jako v tomto receptu).