PÓRKOVÁ S RÝŽÍ
Polévky jsou grunt!
Dalším receptem na rychlou, chutnou a jednoduchou polévku je PÓRKOVÁ S RÝŽÍ.
Dalším receptem na rychlou, chutnou a jednoduchou polévku je PÓRKOVÁ S RÝŽÍ.
SUROVINY NA 4 PORCE:
- 1 PL oleje či ghí
- 100 g kulatorznné či mléčné rýže (ale zvládnete to i s dlouhozrnkou, když jinou nemáte)
- 1 pórek (volitelně můžete přidat brokolici anebo jí udělat čistě brokolicovou : )
- 1/2 ČL provensálského koření
- ovesná či rýžová smetana (volitelné)
- 1 citrón či umeocet
- sůl
POSTUP PŘÍPRAVY:
Na ghí či oleji přesmahněte jakoukoli kulatozrnnou nebo mléčnou rýži. Osolte a okořeňte třeba provensálským kořením, nebo jinou bylinkovou středomořskou směsí. Zalijte vroucí či studenou vodou a vařte do rozvaření rýže (krásně vám polévku zahustí). Nakonec do ní přidejte najemno pokrájený pórek (můžete i brokolici, nebo obojí .Už nevařte, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut dojít.
K dochucení můžete použít citronovou štávu nebo umeocet. Kdo chcete, můžete polévku zjemnit rostlinnou smetanou (ale není to nutné).
Nebojte se tento recept obměnit s jinou zeleninou, např. cuketou, brokolicí, řapíkatým celerem či fenyklem. Vždy z ní vykouzlíte úžasně chutnou polévku. A také si hrajte s použitím bylinek, takový kopr či petrželka .... můžete obměňovat na tisíce způsobů!