RAJSKÁ OMÁČKA Z CUKET S TĚSTOVINOU
Rychlý letní oběd z cuket a rajčat není uprostřed léta nic nového pod sluncem, ale jeden fígl v tomto receptu myslím stojí zato!
Tato omáčka se opravdu povedla, že se i moji mlsní jazýčci, co jen tak něco nepochválí olizovali :)
SUROVINY NA 4-6 PORCÍ:
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- nahrubo nastrouhané 2 cukety
- 1/2 ČL kurkumy
- černý pepř
- 2 bobkové listy
- 1 PL třtinového cukru
- 0,5 kg rajčat (či plechovka pasírovaných)
- hrst sušených rajčat
POSTUP PŘÍPRAVY
- Na ghí osmahneme 2 cibulky a 3 stroužky česneku do zlatova
- Přidáme nahrubo nastrouhané 2 cukety a necháme důkladně vysmahnout
- Zasypeme 1/2 lžickou kurkumy, opepříme, přidáme bobkový list a třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat (to je ten super fígl:). Pokud nechcete do jídla dávát žádný (ani ten nerafinovaný cukr), použijte melasu (krásně uzemní kyselou chuť rajčat a skvěle se do rajčatových omáček hodí)
- Přidáme pokrájená rajčata (příp. plechovku pasírovaných rajčat), posekaná sušená rajčata
- Promícháme, necháme 10 min provařit a můžeme servírovat.
Tento recept je díky použitým surovinám vhodný do letního období, ale pozor by si na něj měli dát všichni, kdo mají zvýšenou pittu či jsou pitta dominantní konstituce, zejména pokud jsou v nerovnováze. Pittu totiž zvyšují jak rajčata, tak česnek.