Salát z rukoly se skvělou zálivkou

inspirace recepty saláty ájurvéda

Hvězdná rukola, aneb OSTRÁ vipáka podporuje štíhlost

Každý jsme z jiného těsta a proto výživová doporučení nemůžeme paušalizovat. Když se pohybujeme na poli ájurvédském, mícháme těstíčka z Váty, Pitty a Kaphy. Když bychom se to snažili více počeštit, můžeme to (ač Váta, Pitta a Kapha jsou mnohem komplexnější) zjednodušit na VLHKO, SUCHO, HORKO a CHLAD.

Když je těsto moc vlhké, navenek to v našich tělech vypadá objemně, tělnatě, těžce, "macatě". Vlhko a bahýnko je potřeba povysušit a k tomu slouží mimo jiné ostrá a hořká kvalita, kterou nesou právě pálivé a hořké chutě koření či některé listové zeleniny, o které to celé v souvislosti s rukolou je 😉. Hořká a pálivá chuť pomáhá to vlhko drénovat a vysušovat a tím napomáhá procesu hubnutí. 

Když je těsto moc suché a horké, představte si motorovou myš, vybzikanou kozu 🤭 nebo Zátopka či energickou hubenou zrzku 🙂. Tady je naopak od vlhka velmi záhodno zchlazovat a zvlhčovat a vynikající na to je sladká chuť obilovin, mléčných výrobků, sladkých špaldových buchet s tvarohem atd. Krásně totiž zchlazují a zvlhčují. 

Když je těsto moc chladné a chlad se často rád pojí buď se suchou nebo vlhkou kvalitou, je třeba jemně zahřívat a dle přidané kvality suchosti či vlhka drénovat či zvlhčovat. Suchý chlad, to bývají takové citlivé jemné víly, které všechno rozhodí, jsou často nemocné a moc toho nevydrží. Zde to s terapií bývá velmi delikátní a úplně nejlepší a zcela na místě jsou zde masokostní vývary, protože ty jdou do morku kostí a vyživují krev. Zde je to o jemnosti jak s výběrem chutí, tak s výběrem surovin a nejvíc zde platí "žádné extrémy"!

A samozřejmě je to všechno zamotané a propojené, takže když je vlhko a je třeba vysušovat, neznamená to, že do bažiny navezeme kolečko chilli, protože je třeba si dávat pozor na přesušení, které moc zvyšuje Vátu a zase když se to přežene s tou ostrostí, tak to vydráždí Pittu, která pak dělá neplechu v těle, ať už nepříjemnou vyrážkou, návaly horkosti, nerudností či jiným výbuchem emocí.  


Pojďme ale zpět na recept s rukolou 😋.


Rukola či roketa či za ně často zaměňovaný křez tenkolistý jsou oblíbená listová zelenina, která je známá svou ostrou, kořeněnou až oříškovou chutí. Dnes lze rukolu koupit téměř v každém supermarketu. Stejně dobře si ji můžeme vypěstovat na zahrádce.

Rukola je vynikajícím oživujícím a dochucujícím prvkem salátů, hodí se na výtečné rukolové pesto, a její pikantní lístky oživí i třeba náplně slaných palačinek, sendvičů a wrapů.

Dnes mám pro Vás recept na svěží salát s rukolovou zálivkou s koriandrem, kterou jsem připravila z čerstvé domácí ricotty:

Suroviny:

  • ideálně křehký salát Král máje (ale můžete použít i jiný druh, např. římský salát)
  • hoblinky mrkve
  • kousky vařené červené řepy
  • pražené vlašské ořechy

Zálivka:

  • domácí ricotta a trochu syrovátky (pokud nemáte, tak se nebojte sáhnout po jiném mléčném produktu, např. zakysance, tvarohu, jogurtu, nebo ve veganské verzi tofu či kokosovém jogurtu)
  • dvě hrsti rokety
  • několik listů koriandru nebo koriandrové pesto,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř, citronová šťáva

Postup:

Do mixéru dáme dvě hrsti listů rukoly, několik listů koriandru, čerstvou domácí ricottu, kterou si připravuji z čerstvého mléka od farmáře (recept brzy přidám), trochu olivového oleje, sójové omáčky a syrovátky, co mi zbyla z výroby sýra… Samozřejmě místo ricotty můžeme zvolit třeba jogurt, nebo i veganské tofu… Fantazii se meze nekladou. 

Když je vše rozmixováno do krémova a naředěno na tu správnou zálivkovou hustotu, ještě vše okořeníme solí a pepřem, a okyselíme trochou citrónové štávy, ale zde můžeme klidně použít jinou kyselinku, např. vinný či jablečný ocet či štávu z limetky.

Pro ty, kdo mají rádi kopr lze přidat, nebo jím nahradit listy koriandru. Má také ochlazující kvalitu a je výborný například pro podporu laktace u kojících matek.

Listy salátu promícháme s ostatními surovinami a jemně promícháme se zálivkou.


Tento salát je vynikající jak pro horké a suché terény typu Pitta, tak pro vlhké Kaphy, kde vlhkost mléčné ricotty pomáhá vyrovnávat právě ostrá a hořká kvalita listů rukoly a černý pepř. A právě vlhké Kaphy  potřebují podpořit v té své tendenci vlhko v sobě držet tímto podpůrným drénováním. To jim také pomáhá, pokud jsou v nerovnováze s nadváhou, hubnout.

Chladné typy musí obecně se syrovými saláty velmi opatrně, takže pokud, tak ve velmi malém množství a určitě jen jako doplněk k teplému jídlu.