Pohankové krokety s petrželkovým přelivem a restovanými žampiony

bezlepek chlorofyl hlavní jídla houby recepty

Chladnější rána předznamenávají příchod babího léta a s ním i návrat ke klidnějšímu životnímu tempu. Po letní ohnivé smršti můžeme zase začít pořádně vařit, což velmi ocení naše trávení a slezina, která s trávením velmi úzce souvisí.

Nechte inspirovat naší baboletní výzvou bez pšenice a těšte se postupně na zásobu bezlepkových receptů.

Dnes jsou to:

Pohankové krokety s petrželkovým přelivem a restovanými žampiony

RECEPT a suroviny na 2 porce:

Na krokety:

  • Na skus uvařená pohanka (150 g pohanky ku 300 ml vody se solí). Kupujte světlou mechanicky loupanou pohanku, je chuťově mnohem jemnější než ta tmavá, loupaná za vysokých teplot.
  • Pohanková nebo kukuřičná mouka
  • Řapíkatý celer (nemusí být)
  • Vajíčko
  • Sůl, pepř, majoránka

Na přeliv

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Najemno nakrájená petrželka
  • Sůl, pepř

Na restovanou směs žampionů

  • Olej nebo máslo
  • 250g žampionů
  • 2 cibule 
  • 4 stroužky česneku

Postup přípravy:

  1. Uvařenou a vychlazenou pohanku smícháme s nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem, osolíme, okořeníme dle chuti (já jsem dala majoránku), přidáme vajíčko a zahustíme pohankovou nebo kukuřičnou moukou.
  2. Vytvoříme placičky velikosti karbanátků, obalíme ve stejné mouce, kterou jsme dávali do těsta a smažíme na másle. Můžeme také upéct v troubě na pečicím papíře.
  3. Mezitím orestujeme žampiony na oleji nebo na másle, cibulce a česneku s trochou kmínu a na závěr zakápneme sójovou omáčkou.
  4. Jako přeliv použijeme kysanou smetanu (nebo některou z jejích bezmléčných variant, např. kokosovou z Lidlu) se solí, pepřem a spoustou petrželky. Zakysannou smetanu s petrželkou rozmixujte, ať se chuťově hezky propojí. 

Dobrou chuť 😋