UPAMA S ORESTOVANOU MRKVÍ

bezlepek očista recepty snídaně
Upama je moje oblíbená snídaně z pšeničné krupice. Je výživná a rychlá na přípravu. Tradiční ájurvédský recept je z tvrdé pšenice (Triticum durum), která je lépe stravitelná, než běžná pšeničná krupice (Triticum aestivum). V tomto receptu je upravená naslano, je k ní přílohou orestovaná mrkev na římském kmínu, ale užijte si tuto kaši klidně ve sladké variantě s marmeládou, kakaem či podušenými jablíčky. 
 
Semolinovou krupici koupíte např. v mém oblíbeném indicko-pákistánském obchodě v různých "hrubostech": https://www.shalamar.eu/
 

SUROVINY PRO 2-4 PORCE:

  • 120 g hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
  • 800 ml vody
  • 2 PL ghí
  • 1 cibule (nebo pórek či jarní cibulka)
  • 1 cm zázvoru
  • 1 ČL hořčičných tmavých semínek
  • 8 ks kešu ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/2 ČL soli
 
  • 4 mrkve
  • 1 PL římského kmínu
  • 1/2 ČL černá sůl
 

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • V kastrůlku rozpustíme 2 PL ghí, orestujeme hořčičné semínko (počkáme až začne praskat a skákat), přidáme na malé kousky pokrájený zázvor a krátce zasmahneme.
  • Poté je zázvor lehce zasmahlý, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.  
  • Přidáme rozlámané kešu a rozinky, po chvilce sůl a vodu. Přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání přisypeme krupici, mícháme, kaše rychle zhoustne. Necháme chvilku (1 min) povařit.
  • Můžeme podávat samotné, s přidaným ghí, posypané černou solí. Tuto kaši lze jíst také nasladko, např. s lžící medu či kvalitního nerafinovaného agávového sirupu.

MRKEV

  • Očištěnou mrkev nakrájíme na sirčičky (či jiný tvar).
  • Na pánvi rozpustíme ghí či olivový olej, přidáme římský kmín a krátce orestujeme, dokud se nerozvoní (u olivového oleje pozor na přepálení, oliváč nemá tak vysoký kouřový bod jako ghí)
  • Vložíme mrkev, posolíme černou solí, orestujeme. Poté přikrejeme pokličkou a necháme 3 min podusit do změknutí. Mrkev chceme mít al dente.