ZELENINOVÉ KARBANÁTKY
Recept z natáčení "babiček". Krásně červené a křupavé karbanátky. Přílohou může být bramborová kaše nebo z nich můžeme vytvořit vegetariánské hamburgery. Díky pohankové krupici jsou bezlepkové.
SUROVINY NA CCA 10 KARBANÁTKŮ:
- 1 červená řepa
- 2 mrkve
- kousek celeru (velikosti řepy)
- 4 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce ovesných vloček
- 4 polévkové lžíce pohankové krupice
- 2 čajové lžičky lněného semínka (namletý)
- 1 a půl čajové lžičky soli
- půl čajové lžičky černého mletého pepře
- 2 čajové lžičky majoránky
- 1 střední červenou cibuli (najemno pokrájenou)
- 50 g nasucho opražených slunečnicových semínek
- kvalitní olej na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY:
Oloupanou a očištěnou červenou řepu, mrkev a celer nastrouháme najemno. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek. Směs důkladně promícháme. Slunečnicová semínka na pánvi lehce opražíme. K zelenině přidáme ovesné vločky, pohankovou krupici a mleté lněné semínko. Směs dochutíme opraženými semínky slunečnicovými. Na řadu přichází sůl, majoránka a černý pepř.Ze směsi tvarujeme karbanátky, které smažíme na kvalitním rostlinném oleji, dokud nezískají zlatavou krustu.Zeleninu na tento typ karbanátků můžete obměňovat dle svého gusta. Kořenová zelenina je vynikající, vyzkoušejte namísto řepy dát více celeru či mrkve, ale nebojte se přidat např. i najemno pokrájenou kapustu.