ZELENINOVÉ SUBDŽÍ S CIZRNOU
Subdží je indický zeleninový pokrm s kořením, který najdete v nekonečných zeleninových variantách a kombinacích. Zde je s přidanou cizrnou, tedy sytější a výživnější.
Nebojte se tento recept vyzkoušet ve zcela zjednodušené variantě, kdy druhy zeleniny omezíte pouze na zelí a brambor. Díky surovinám pak chutná jako typický český pokrm, jen je díky koření lehce říznutý Indií a je to vynikající!
SUROVINY PRO 4 PORCE:
- 1 menší zelí či kapusta
- brambor, hokkaido, květák (množství zvolte dle vlastních preferencí, můžete dát např. 2 brambory, 1/4 hokkaido a 1/4 hlávky květáku)
- 100 g cirzrny
- 2 pl ghí
- 3 čl černé hořčice
- 4 čl římského kmínu
- 1 čl kurkumy
- 1/2 ČL černého čerstvě namletého pepře
- ½ – 1 čl soli
- 1 pl čerstvého zázvoru nakrájeného na tenké proužky
- zázvorová šťáva na dochucení
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Namočenou cizrnu si uvaříme zvlášť v neosolené vodě doměkka. Namáčecí vodu je třeba slít. Doporučuji k cirzně přidat kousek mořské řasy kombu, aby se lépe uvařila. Cizrnu vařte buď v tlakovém hrnci, či normálním, ale opravdu doměkka, ať je dobře stravitelná a nenadýmá.
- Kapustu pokrájíme na velmi tenké proužky. Brambor a dýni na kostičky. Květák rozebereme na růžičky.
- Rozehřejeme ghí, přidáme na něj semínka černé hořčice a římského kmínu, počkáme až semínka začnou praskat, poté přidáme čerstvý, na kostičky pokrájený zázvor, po chvíli mleté koření (kurkumu) a za stálého míchání necháme rozvonět.
- Přidáme pokrájený brambor, dýni a květák a promícháme s kořením ve ghí, poté přidáme pokrájenou kapustu, uvařenou cizrnu s trochou cizrnového vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme vařit do změknutí brambor. Občas promícháme.
- Stejným principem vytvoříte např. subdží z různých druhů zeleniny. Pokrm můžeme jíst jako samotný nebo podáváme s rýží.